Suojaisan niemen kainalossa Hangon ulkolaitamilla sijaitseva Gamla Villan on saanut nimensä samalla paikalla sijainneen, tulipalossa tuhoutuneen vanhan huvilan mukaan. Tilaaja halusi modernin talon, jossa olisi kuitenkin Hangon vanhan huvilakaupungin henkeä. Budjetti oli pieni ja laatutavoite korkea. joten nelihenkisen lapsiperheen asuinneliöt päätettiin minimoida.

Rakennukselle haettiin arvokkuutta ja neliöitään suurempaa vaikutelmaa tutkimalla vanhojen puuhuviloiden mittasuhteita, kattokulmia ja ikkunajakoja. Erilaisten parviratkaisujen kautta taloon saatiin lisäneliöitä ja tilallista leikkiä.

Tontilla sijaitseva vanha tammi, omenapuut sekä kapea näkymä merelle määrittivät rakennuksen sijainnin. Harjakattoinen rakennus on tien puolelta ilmeeltään hillitty. Oleskelutilassa katto kuitenkin kääntyy 90 astetta avaten vaikuttavan näkymän suuren lasiseinän kautta puutarhaan ja merelle. Maisemaikkunan edessä olevan loggian kautta siirrytään asteittain ulos terassille ja puutarhaan.

Puuseppä Ossi Eronen rakensi talon paikallisesta puutavarasta. Palon jäljiltä aikoinaan pelastetut pari vanhaa ovea ja ikkuna on myös liitetty osaksi uutta huvilaa. 

Julkaisuja: Arkkitehti-lehti, Dezeen, Domus, ArchDaily
2017 ArchDailyn Building of the Year in the category of Houses -palkintokisassa jatkoon

Kuvat: archmospheres.com

Vaihe

Valmistunut 2016

Tilaaja

Yksityinen

Laajuus

120 m2 + 20 m2