Urbaani, ekologinen ja yhteisöllinen puurakenteinen asuntoreformikortteli – Kalon

Kalon-kortteli on ainutlaatuinen arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa yhdistyvät ekologisuus, yhteisöllisyys ja esteettömyys. Jyväskylän Kuokkalaan sijoittuva kortteli perustuu Asuntoreformi 2018 -kilpailun voittajatyöhön ”Kuokkalan Kalon”. Kortteli on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa, ja se ilmentää kestävän kehityksen mukaisia arvoja niin suunnittelun kuin rakentamisen osalta.

Kalon (muinaiskreikaksi ”eettisesti hyvä ja tarkoituksenmukainen kauneus”) symboloi kestävää elinympäristöä, jossa yhdistyvät hyvyys, totuus ja kauneus. Kortteli on suunniteltu istumaan saumattomasti Kuokkalan puukirkon ja alueen muun rakennuskannan keskelle, säilyttäen kirkon kaupunkikuvallisena dominanttina. Rakennusten harmoninen ja yksinkertaisen kaunis arkkitehtuuri kunnioittaa ympäristöä ja luo tunnelmallisen, ihmisläheisen asuinympäristön.

Ekologisuus ja puurakentaminen
Kalon-kortteli koostuu viidestä CLT-tilaelementeistä valmistetusta puurakenteisesta asuinkerrostalosta. Ristiinliimatusta massiivipuusta valmistetut elementit takaavat kestävät ja muunneltavat rakenteet. Rakentamisessa on hyödynnetty tehokkaasti ylijäämämateriaaleja, ja esimerkiksi CLT-hukkapaloista on valmistettu ulkokalusteita ja väliseiniä. Korttelin ulkoseinät ovat massiivipuurakenteisia, lämmöneristettyjä tilaelementtejä, ja julkisivut on verhoiltu paikalla puulla. Jyrkät harjakatot ja konesaumattu peltikate viimeistelevät rakennusten perinteisen mutta modernin ilmeen.

Yhteisöllisyys ja esteettömyys
Kalon-korttelin suunnittelussa on panostettu erityisesti yhteisöllisyyteen. Korttelipiha, istutuslaatikot, pergolat, suihkulähde ja ylisukupolvinen leikkipaikka tarjoavat paikkoja kohtaamisille ja yhdessäololle. Ovien ja kulkureittien sijoittelu tukee spontaania vuorovaikutusta asukkaiden välillä. Rakennusten kivijaloissa sijaitsevat seurakunnan kokoontumistilat ja muut yhteistilat aktivoivat myös ympäröivää kaupunkia. Esteettömyys on huomioitu kaikissa tiloissa, ja korttelin senioriasunnot on suunniteltu erityisesti muistioireisia ajatellen – ensimmäistä kertaa Suomessa.

Asuntojen muunneltavuus ja asumismukavuus
Asunnot on suunniteltu neliömäisiksi, helposti kalustettaviksi ja tilaviksi. Jokaisessa asunnossa on lasitettu parveke ja ranskalainen parveke, mikä lisää asuinmukavuutta. Standardia suurempi pyörähdysympyrä ja runsaat säilytystilat tekevät kodeista käytännöllisiä kaikenikäisille. Asuntojen tekniset ratkaisut, kuten huollettavat hormit, takaavat pitkän elinkaaren ja helpon muunneltavuuden.

Kestävä energia ja kiertotalous
Kortteli hyödyntää maalämpöä ja aurinkopaneeleja, jotka tuottavat osan tarvittavasta sähköstä – ylijäämä ohjataan asukkaiden hyödyksi. Rakentamisessa on otettu huomioon kiertotalous, sillä esimerkiksi viereisen tontin purettu terveyskeskus on murskattu ja hyödynnetty täyttökerroksena.

Kalon-kortteli ei ole vain rakennuskokonaisuus, vaan elämäntapa. Sen ekologiset, yhteisölliset ja kestävät ratkaisut tekevät siitä malliesimerkin modernista kaupunkiasumisesta, jossa kauneus, käytännöllisyys ja vastuullisuus kulkevat käsi kädessä.

Vaihe

Valmistunut 10/2024

Tilaaja

Asoasunnot Yrjö ja Hanna Oy ja Yrjö ja Hanna Kiinteistöt Oy, JVR-Rakenne Oy

Laajuus

160 asuntoa, 9 167 kem2, 13 009 brm2

Suunnittelutiimi

Paula Leiwo (PS), Kristiina Kuusiluoma (ARK ja avustava PS), Martino De Rossi, Emma Savela, Samu Pitkänen, Andrea Roverato.
Kilpailuvaiheessa mukana myös: Milla Kokko, Antero Jokinen, Timo Kemppainen, Kasper Järnefelt, Silvia Barberis

Valokuvat

Kalle Kouhia, Simone Bossi Photographer, Niclas Mäkelä, Collaboratorio, Aarni Salomaa (viistoilmakuvat)