Vapaa-ajan huvila sijaitsee Porvoon saaristossa, Emäsalossa, n. 45 min ajomatkaa Helsingistä. Vanha rakennuspaikka avautuu merelle ilta-aurinkoon. Päärakennus ja vierasmaja katettuine terasseineen kiertyvät intiimin sisäpihan ympärille. Sisäpiha toimii merituulelta suojattuna isona oleskeluterassina. Sisäpihan ympärille kiertyy monenlaisia paikkoja ulkona oleskeluun aamukahviterassista, auringonottoon sekä kesäkokkailuun – myös katetusti sateelta suojassa. Metsä ympäröi sisäpihataloa, joka kurottaa kohti mertaa oleskeluportaiden välityksellä. Ulkotilojen ja sisätilan jatkuvan vuorovaikutuksen varmistavat suuret liukuvat lasit. Vanha höylähirsinen mökki saa uuden elämän rantasaunana.


Talojen jyrkät harjat sekä konstailemattomat puupinnat liittävät villan saaristolaistunnelmaan. Hiiltynyt puu saa villan sulautumaan ikivihreään taustametsään. Ranta saa tunnelmansa upeista meren hiomista rantakivistä. Perustuksen alta löytyneitä siirtolohkareita hyödynnetään pihan muotoilussa.


Talon ulkoseinät ovat suomalaista, ristiinliimattua massiivipuuta (CLT). Ulkoseinät ovat yksiaineiset, ilman eristettä. Seinät suojataan pystylaudoituksella, joka on käsitelty polttamalla kuusilaudan pinta vanhalla japanilaisella puunsuojatekniikalla (Shou sugi ban / Yakisugi). Prosessissa puulankun pintaa poltetaan ja hiiltynyt pinta muodostaa luontaisesti tuholaisia hylkivän, paloahidastavan ja säänkestävän pinnan. Hiiltyneet laudat käytetään sellaisenaan (Suyaki) huvilan rohkeilla, hiilisillä julkisivupinnoilla. Pintakäsittely on ekologinen ja myrkytön sekä helppo huoltaa ja pitkäikäinen.


Rakennuksen jyrkkää kattoa kannattelevat kantotuolit on kolottu massiivipuuseiniin ja ovat olennainen osa sisätilan arkkitehtuuria. Kattotuolit esivalmistettiin niin ikään suomalaisesta laadukkaasta kuusesta ja asennettiin samaan aikaan CLT-asennuksen yhteydessä. Katon eristeelle ja tuuletukselle tila järjestettiin esivalmistuilla harjapukeilla, joihin tuettiin myös räystäsrakenteet. Villassa on pitkät avoräystäät ja taloa suojaa hiiltyneeseen ilmeeseen sovitettu musta peltikatto. Alapohja on tuulettuva ja rakennuksen ilmanvaihto on painovoimainen. Sisällä CLT:n pinta suojataan puuvahalla, parven CLT- pinta käsitellään öljyvahalla. Huvilaan asennetaan maalämmöllä lämpiävä vesikiertoinen lattialämmitys kipsivaluun ja lattia viimeistellään puuparketilla

Laajuus

100 + 40 m2 

Vaihe

Työmaa käynnissä, valmis 2023

Asiakas

Yksityinen

Rakennesuunnittelu